sv en

Två smakproffs gör jobbet

Vi träffar Sanna Blomquist och Alf Tumble, två riktiga smakproffs som båda brinner för god mat och dryck. De gillar det oväntade och annorlunda och provar gärna nytt och annorlunda. De är insatta och pålästa i det mesta som rör mat och dryck – alla drycker. Spännande!

Provning_Hr_Lowres04.jpg

Sanna och alf:

"Trenden går mot att vi dricker bättre och vill betala mer"

Det är njutbart att lyssna till beskrivningarna av dryckerna som med sina små nyanser berättar stora skillnader. Språket är viktigt och förmedlar många gånger det bryggmästaren eller vinmakaren har lagt stor kraft på att skapa.

I Campo Viejo Cava Brut Reserva hittar de snabbt ursprung. En fruktig, generös cava som är ett bra alternativ till boxvin som en fördrink med små tilltugg att mumsa på. Vi hoppar därifrån till Mumm Blanc de Blancs de Cramant. De nosar direkt upp mineraliteten i regionen som snabbt visar sig i drycken. Lite nötighet...fin syra …integrerade bubblor ...lite tight, kan ligga i källaren några år till. Sanna och Alf tänker mat till champagnen. Något lite brödigt, med fetma, valnötterna är perfekta eller varför inte spröda salta chips. En perfekt kombination. Många ”klassiska” kombinationer finns bland konsumenter och i tidningar men inte helt sällan fungerar det dåligt. Champagne med jordgubbar doppade i choklad, parmaskinka och melon, laxsnittar med hovmästarsås har alla mycket sötma i sig och blir inget lyckat smakmöte.

De provar gemensamt ölen AMA Bionda, hantverksöl från Italien. Alf ofiltrerad färg honumg/halm. Doftar citron/apelsinskal zest, persika sötma, jäst, fin direkt beska. Sanna Ljus citrongul, ofiltrerad, stort tätt skum, mogna stenfrukter, lite blommig, jästtoner, honung, medelstor doft.

Deras provningsnoteringar stämmer perfekt men är just för dem själva. När det sedan ska publiceras blir beskrivningen annorlunda för att de som inte är provningsvana ska få en beskrivning och ett språk som passar dem men säger samma sak.

Vi provar Brooklyn Brown Ale. ”- Mer av detta på Systembolaget, säger Sanna. Det är en fantastisk produkt till husmanskost. Brunsås och Brown Ale, till köttbullar som till grillat”. Gott tänker jag.

Trenden går mot att vi dricker bättre och vill betala mer upplever Sanna och Alf. Vi går mot klassiska ursprung med lägre alkohol. Efter att ha svävat ut i mycket experimenterande (och då framför allt med öl) vill vi nu att dryckerna ska vara balanserade. Europa har dessutom blivit bättre på att göra enkla bra viner, nya världen går mot gamla världen och pratar terroir.

I matvärlden betalar man idag för kockens tid och hantverk. Det ska vara vinvänlig mat, mer grönsaker och mindre kött. Den nya lyxen kan vara en perfekt sotad gurka eller en långbakad rotfrukt som nu är huvudpjäsen.

Hur kommer det sig att ni började arbeta med dryck?

S Ett intresse växte fram när jag började arbeta på krogen

A Jag upptäckte vinet i samband med dj-spelningar i Italien och Spanien, vilket ganska fort ledde till en sommelierexamen.

Hur tänker ni när ni provar en dryck?

S Jag börjar med att analysera dryckens struktur, öl – kropp förhållande till beska och fräschör, vin – syra, tanninstruktur, kropp och balans. Och bildar mig en helhet. Provar man mycket är det efter ett tag svårt att hitta alla mindre nyanser.

A Var, när och med vem jag skulle vilja dricka det vinet med. Jag noterar givetvis, för mig själv, om drycken avviker från sitt ursprung och på vilket sätt samt dess karaktärsdrag. Om jag provar blint jämför jag drycken med mitt personliga referensbibliotek för att lista ut vad det kan vara, därefter bedömer jag kvaliteten och eventuellt sätter jag poäng.

Vad är det bästa med att vara öl/vinjournalist?

S Ett dynamiskt jobb där man konstant träffar nya passionerade människor och får provar drycker av stor bredd.

A Finns det en baksida?

Vad är det svåraste med att vara öl/vinjournalist?

S Att det är svårt att hitta tid till att faktiskt skriva. Alla provningar tar upp mer tid och energi än vad man kan tro.

A Förutfattade meningar om ens uppdrag.

Något som överraskar?

S Det stora intresset från allmänheten, dryck berör på ett eller annat sätt de flesta.

Vad är det mest spännande med drycker?

S Mångfalden.

A Insikten om att det varje nytt glas kan vara det bästa jag någonsin provat.

Språket runt dryck faschinerar många. Hur tänker du om det?

S Jag försöker att använda ett språk alla förstår, jag vill inte utesluta någon

A Vanligtvis beskrivs dryck utifrån hur man lärt sig bedöma ett vin efter sensoriska övningar. En torr vokabulär av vetenskaplig karaktär där syftet är att proffsprovare ska kunna jämföra tasting notes. Det är härifrån det insnöade språkbruket kring dryck härstammar. Egentligen handlar det bara om olika referenser, hur många varianter på stenfrukter du kan komma på. För mig som skribent handlar det förstås om att beskriva hur drycken smakar, men ännu viktigare är varför du som läser ska dricka den och till vad. Jag tror på en objektiv bedömning och en subjektiv passion.

Upplever ni att läsaren följer och formar sin smak efter skribenten?

S På ett sätt, men jag tror framförallt det är viktigt att konsumenten hittar ”sin” vinskribent med liknande smak.

A Jag upplever att många följer mina konkreta köptips. Svårt att säga hur det påverkar deras personliga smak i långa loppet men precis som en film- eller musikrecensent har jag en del followers som uppenbarligen delar min smak eller använder den som referens.

Hur vill ni väcka konsumentens nyfikenhet?

S Genom att visa på en bredd och mångfald. Och hur drycken kan passa in i ett större sammanhang.

Genom att vara personlig, berätta vad jag själv tycker om och går i gång på. Att få någon att prova en dryck de aldrig druckit tidigare är en mission jag brinner för.

Årstiden styr våra vin- och ölval och den mat vi äter. Hur tänker ni kring det?

S Det förstår jag till fullo – ett tanninrikt, fylligt vin eller en rejält besk öl är inte lika god i gassande sol som framför brasan på vintern.

A Eftersom vi svenskar är lyckligt lottade att ha fyra tydliga årstider avspeglar det sig tydligare i vad vi dricker. Klimatet påverkar humör och stämningar. Ljust och mörkt. Elegant och fullmatat. Bara att gilla eller flytta!

Vad dricker du gärna på temat höst/mörker?

S Det mesta, men jag är extra sugen på det som det blivit mindre av under sommaren. Det blir fylligare vita, fylligare röda och smakrikare öl.

A I oktober och november ligger röda viner från Piemonte varmt om hjärtat. Svampskogar och tryffel gör naturligtvis sitt, men det är också en fröjd att gotta ner sig i strama och eleganta viner efter en lång grillvinssommar. Blir det för mörkt ute är ett glas champagne bästa botemedlet.

Hur definieras smak?

A Två saker: Tungan och personlighet.

Vilken är er bästa smakkombination just nu?

A Ung, parfymerad, tvär, traditionell barbaresco ihop med mild karljohanrisotto. Vinet i första rummet och risotton som snygg avrundare gör vinet tillgängligt. En annan simpel kombo som alltid funkar alla kvällar är torr sherry och matlagning.

Dryckestrenden just nu?

S Vi börjar bli smak-mättade och gör allt elegantare dryckesval. Vi söker en balans och finess som inte alltid finns i frukt- och humlebomber.

A Vintrenden är att dricka vin från klassiska regioner i gamla världen, lägre alkohol, extraktion och ekfatsinverkan. Den rådande öltrenden att det ska smaka så mycket som möjligt håller på att mattas av till förmån för elegantare öl där malten är minst lika mycket som humlen. Söta viner och sprit med tydligt ursprung kan vara på väg tillbaka, liksom ekologiska spritprodukter.

Mattrenden just nu?

S Färre kompontenter på tallriken – men både rustikt och elegant. Mer grönsaker mindre köttbitar.

A Grön och enkel.

Hur märker du av den alkoholfria trenden?

S Bättre men det kan vi primärt tacka äppelmusttrenden för. Många restauranger har fortfarande mycket jobb kvar och Systembolaget skulle med fördel kunna byta ett gäng alkoholfria viner mot torra, svenska fruktmuster.

A Att folk frågar efter alternativ till vin och att intresset för äkta cider ökat på sistone.

Vilken roll har vinjournalisten idag?

S Inspirera till nya dryckesupplevelser och val.

A Att inspirera nya till att dricka bättre och av bättre kvalitet samt skapa nyfikenhet kring nya viner, stilar och regioner.

Hur tänker ni att framtiden för öl/vinjournalisten ser ut?

S Jag hoppas att övrig dryck får ett större utrymme. Mindre kvantitet och mer kvalitet.

 

Text: Katarina Alwin

Foto: Hanna Reuterwall

Inspiration

Vi besöker Mat & Vin Slottsparken i Malmö

Marie och Peter Skogström driver tillsammans Mat & Vin Slottsparken i Malmö, som öppnade i april 2012. De är båda två riktiga smakproffs som ihop har många års erfarenhet bakom sig med otaliga tävlingar, medaljer och Peter som en del av kocklandslaget under många år och vann årets kock 2006. Så det är mycket som har kantat deras väg under åren och inte mycket som de inte har provat.

Läs mer

Öl, vin & god mat

Läs mer

Två smakproffs gör jobbet

Läs mer

Tips - Mat

Valentine med Absolut Elyx och Sophies Canelé

Frankrike är kärlekens land och i år satte vi en fransk twist på Valentine!

Läs mer